Forum ART

Despre consultanță am început prin a învăța noi înșine, odată cu lansarea firmei și pe măsură ce acumulam experiență. În colaborarea cu clienții, i-am sfătuit întotdeauna să identifice înainte de toate nevoile reale la care trebuie să corespundă edificiul pe care vor să-l construiască. Le-am arătat cum să procedeze pentru a-și defini bugetul, necesitățile referitoare la spațiu și le-am indicat programe de construcție care să le permită din punct de vedere financiar să își atingă scopurile.

După aceste începuturi, am învățat să evaluam. Să estimăm valoarea unei clădiri, potențialul pe care-l oferă, punctele forte și slăbiciunile ei. În perioada boom-ului economic din prima decadă a secolului XXI am evaluat diverse situații pentru investitori imobiliari și am creat concepte de locuire și restructurare adaptate fiecărui caz. Am învățat să restructurăm clădiri vechi, să le regândim funcționalitatea și să realizăm programe de refuncționalizare. Am învățat să evaluam terenuri și din punct de vedere arhitectural și urbanistic, nu doar din perspectivă imobiliară.

315448_203691389701868_921803756_n

Am experimentat și noi, ca atâția alții, sistemele greoaie de a consolida și de a asigura la cutremur clădirile din România. Încercând să înțelegem fenomenul în toate detaliile sale, am descoperit diferite alternative. Am învățat să lucrăm cu fibră de carbon, cu cabluri tensionate, cu perne de poliuretan. Am ajuns la concluzia că soluțiile nu se rezumă exclusiv la beton și mai ales că structurile fragile au nevoie de intervenții foarte atente, altminteri daunele produse pot fi mai mari decât aportul de siguranță pe care l-ar aduce intervenția. Credem că se impune o regândire integrală a legislației în domeniu din țara noastră, dar chiar și în absența acesteia, considerăm că este datoria noastră să luptăm pentru ca tehnologiile din proiectare și construcții să evolueze, la fel și concepțiile celor care le produc. (Mai multe la Tehnologii neinvazive).

Colaborând cu firme de construcții reputate, am învățat metodele cele mai moderne. Am aflat cum și de ce procedurile asigură calitatea și că lucrul – chiar și în proiectare – când este dezorganizat produce rezultate mediocre. Pe baza acestei experiențe am învățat să facem restructurare. Am lucrat timp de șase luni la proiectul și implementarea restructurării Institutului Proiectargeș, iar rezultatele noastre la ieșirea din proiect erau semnificative. Am făcut consultanță de proiectare în șantier pe aceleași baze, atât în România, cât și în străinătate.

Ca exemplu de serviciu complex de consultanță, am fost puși în situația de a colabora cu firme de consultanță financiară pentru a construi proiecte de accesare a fondurilor structurale. Cel mai mare succes pe această linie a fost obținerea grant-ului și ducerea la bun sfârșit a proiectului pentru Piața Unirii din Focșani – aprox. 10 milioane de euro). Am lucrat pentru proiecte publice și pentru proiecte private. Una dintre lucrările cu aspect foarte personalizat și cu grad mare de complexitate a fost pensiunea Pasha Sulina, pe care am susținut-o pentru o societate parteneră (www.pashasulina.ro).

Am acordat consultanță pe diverse domenii pentru companii imobiliare importante. Am asigurat asistență pentru licitații (pentru Atenor, de exemplu), asistență de șantier (la Alger pentru C.F.E., de exemplu), am reprezentat interfața dintre proiectantul general si client pentru Immochan. Am construit numeroase proiecte pentru investitori imobiliari, în special în domeniul locuirii (C.F.E., o serie de cooperative de investitori din Israel etc.). (Exemple relevante la Parteneriate internaționale).